Vin Nature viinitukku Oy • Martinkyläntie 54, PL 165, 01721 Vantaa • Puh (09) 5479 6820 • Fax (09) 5479 6821 • vinnature@vinnature.fi
 • Etusivu Ranskan laatuviinit aidoimmillaan  
Viinit
Viinitilat
Viinikauppa
Esittelyssä
Viinit Alkossa
Ravintolauutuudet
Löydöt ja suosikit
Ajankohtaiset
Viiniklubi
Palaute


Olivier Horiotin viinitila sijaitsee Les Riceys’n kylässä Etelä-Champagnessa, Côte des Barin viinialueella. Tuottaja ja kylä ovat molemmat yhtä kiehtovia!

Koska kappaleittain toimitettavien viinien toimituskulut muodostuvat suhteettoman suuriksi, myymme tilausvalikoiman viinit laatikoittain. Tämän ansiosta voimme tarjota ne kuluttajaystävällisempään hintaan. Tartu tilaisuuteen viiniklubisi tai viineistä kiinnostuneiden ystäviesi kanssa!

Viinit Alkossa
Artikkelit

5 Sens Brut Nature 2010
En Valingrain 2010
En Valingrain 2011
Matka Alsacessa luomuviinien jäljillä
La Coulée de Serrant 1998
La Coulée de Serrant 1999
La Coulée de Serrant 2001
La Coulée de Serrant 2002
Savennières 2001
André Stentz Riesling


Arkisto

Matka Alsacessa luomuviinien jäljillä
 
Mitä tapahtui, kun 17 akateemista leidiä ja 1 ranskalainen viininviljelijä kohtasivat?
05/11/2006
 

Ryhmä työelämässä puurtavia naisia päätti ottaa muutaman päivän irti arjesta ja matkustaa Ranskan Alsaceen. Loman teemaksi valittiin viinikulttuuri ja kohteeksi Vin Naturen edustama luomuviinitila Domaine André Stentz Wettolsheimin kylässä. Lue Asta Järvisen ja Anna-Kristiina Korpihetteen jutusta, kuinka sitten kävikään.


Aurinkoisesti Alsacessa

Matkaseurueemme korviin oli kantautunut siinä määrin houkuttelevia kuvauksia kauniista maisemista ja ystävällisestä palvelusta, ettei ollut vaikea valita syyskuiseksi matkakohteeksemme Alsacea. Etenkin alueen monista maista vaikutteita saanut ruokakulttuuri ja kuuluisat viinit houkuttelivat. Pitkän viikonlopun aikana tutustuisimme ”Pikkuvenetsiaan” eli Colmariin sekä viinitien (route du Vin) varrella sijaitseviin kyliin; Riquewihriin, Kaysersbergiin ja Wettolsheimiin. Näimme ja koimme paljon, siltikin tunnelma säilyi kiireettömänä ja lämpimänä aina paluumatkalle asti.

Aloitimme Alsacen kierroksemme Colmarista. Hotelli ”Le Rapp”:n vastaanottovirkailija sai eräänä syyskuun keskiviikkoiltana vieraikseen uupuneita, mutta onnellisia matkaajia. Rauhallinen majapaikka tarjosi väsyneinä tunteina virkistystä: saunan, uima-altaan, tilkkasen viiniä... Viehättävä kaupunki suklaamyymälöineen, runsaine kukkaistutuksineen ja terasseineen odotti muutaman askeleen päässä iltakävelylle tulijoita. Hotellin ylellinen aamupala nautittiin iloisesti ja äänekkäästi hyvässä seurassa. Colmar osoittautui myös oivaksi paikaksi tehdä löytöjä ranskalaisissa muotiliikkeissä.

Toisena matkapäivänä bussimme kyyditsi meidät Riquewihriin. Mukulakivimäkeä pitkin hotelli St. Nicolasiin kävellessämme päät pyörivät ja haukottiin henkeä: olimme saapuneet sinne, mistä tarinat kertovat. Pikkukaupungin hyvin hoidetut, värikkäät talot olivat kuin suoraan Grimmin saduista. Onneksi seuraavina päivinä oli yllin kyllin aikaa ihastella käsityöläisputiikkeja, maistella uuden sadon viiniä, piipahtaa kakkuostoksille; sanalla sanoen ahmia kaikilla aisteilla kylän monipuolista antia. Kylän välittömässä läheisyydessä kohoaville viinivuorille kiivetessä eteemme avautui huikaisevan kaunis maisema vehreine kukkuloineen, viiniköynnöksineen ja toinen toistaan idyllisempine kylineen. Joukkomme kokoontui yhteisille aterioille St. Nicolasin ravintolaan, jossa saimme kattavan perehdytyksen alueen kansallisherkkuihin ja kylän mainioihin viineihin.

Mukavasti sujunut Ranskan-matkamme huipentui Wettolsheimin viinikylään. Kyseessä ei ollut mikä hyvänsä visiitti, vaan itse herra Stentz oli sangen ystävällisesti lupautunut vastaanottamaan meidät kesken sadonkorjuukiireidensä. Bussimme kaarteli kuin keskellä maalausta, jota kehysti Vogeesien vuoristo. Perille saavuttuamme herra Stentz hyppäsi kyytiin ja vei meidät aurinkoisille viiniviljelmilleen. Matkan ajoitus oli täydellinen, saimmehan ihailla poimimista odottavia, loppukesän kuumuudessa hehkuvia viinirypäleitä.

Taitavan tulkkimme avustuksella saimme kuulla ja esittää kysymyksiä luomuviinin viljelystä, Domaine Andre Stentzin historiasta sekä viinintuotannosta tilalla. Meitä kiinnosti esimerkiksi kuulla, millainen on hyvä rypälevuosi. Herra Stentz kertoi, että kuluva kausi on ollut varsin suotuisa: kauden loppu on ollut kaunis ja aika kolme viikkoa ennen sadonkorjuuta kuiva ja aurinkoinen. Myös itse sadonkorjuu on alkanut sopivissa sääolosuhteissa. Tarvitaan lämpöä ja päivänpaistetta, jotta aromit ja sokeri tiivistyisivät haavoittuvimmillaan olevaan rypäleeseen.

Olimme myös kiinnostuneita kuulemaan, vieläkö viinitiloilla järjestetään sadonkorjuujuhlia. Herra Stenz kertoi, että perinne elää ja voi hyvin ainakin Domaine Andre Stenzillä, joka on kuuluisa viihdyttävistä juhlistaan. Tilalla on pidetty arvossa omaa musiikkiperinnettä perheen ja työntekijöiden keskuudessa. Musiikin lisäksi sadonkorjuun päätösjuhlissa nautitaan ruuasta, tanssista, laulusta ja tietenkin viinistä. Herra Stentzin kertomasta välittyi huolenpito ja arvostus paitsi itse työtä myös työntekijöitä kohtaan. Stenz mainitsi, että luomuviljelyn yksi periaatteista on, että ihmistä ja luontoa kunnioitetaan kokonaisvaltaisesti. Esimerkiksi päivittäiset yhteiset ruokailut ovat tilalla tärkeitä. Aiemmin sadonkorjuujuhlat olivat koko kyläyhteisön yhteinen tapahtuma, johon osallistuttiin runsaslukuisesti. Nykyään muiden kuin tilojen työntekijöiden on mahdollista päästä osalliseksi perinteestä lähinnä eri järjestöjen pitämissä pidoissa.

Piipahdimme myös viinikellarissa tarkastelemassa vahvemmille viineille tarkoitettuja vanhanajajan tammitynnyreitä sekä moderneja metallisäiliöitä, joissa uuden viinin ensimmäiset maistiaiset jo pulputtivatkin. Herra Stentz esitteli meille myös uusimman laitteensa, jonka avulla rypäleiden hienostuneet aromit saadaan puristettua erityisen hellästi talteen. Tässä vaiheessa päivää odottava tunnelma alkoi tiivistyä - saisimmehan pian maistella suurenmoisen työn tuloksia.

Perehdytyksemme lähestyessä loppua alkoi tuntua kuin olisimme viinien kanssa jo vanhat tutut, olimmehan saaneet nähdä niiden matkan rypäleestä juhlajuomaksi. Seuraavaksi siirryimme viileisiin sisätiloihin maistelemaan viinejä. Asettautuessamme piiriin viinilasit käsissämme alkoi iloisen odottava puheensorina täyttää huonetta. Hetken kuluttua jo tutkailimmekin tarjolla olevien viinien mekkojen väriä ja säärien pituuksia. Maistellessamme viinejä erityisesti adjektiivit kultainen ja hunajainen tulivat tutuiksi.

Herra Stentz oli valinnut meille seitsemän viinimaistiaista: Pinot Noir 2004, Pinot Blanc 2003, Riesling Rosenberg 2004, Pinot Gris 2004, Gewurztraminer Grand Cru Steingrübler 2004, Pinot Gris Rosenberg Vendages Tardives 2001, Gewurztraminer Grand Cru Steingrübler Selection de Grain Nobles 1997.

Maistelun lomassa saimme vinkkejä viinien ja ruokien yhdistelemisestä. Herra Stentz sai vastattavakseen myös varsin kiperiä kysymyksiä, kuten viinisuositus suomalaismetsien riistalinnuille. Keskustelu polveili viinin säilytyksestä sadonkorjuuperinteen muuttumiseen ja taas takaisin laseissa helmeileviin juomiin. Maistelun lähetessä loppua ajatukset alkoivat suuntautua kotiin päin – tätä autuutta haluaisi jakaa myös kotiväen kanssa. Huoneessa yksi jos toinenkin alkoi laatia listaa retken ainutkertaisista juomahankinnoista. Suunnitteilla kuului olevan muun muassa juomatarjoilua tyttären hääjuhlaan.

Kun viimeinenkin tilaus oli tehty, lausuimme herra Stentzille sydämelliset kiitokset mieleenpainuvasta päivästä. Onneksemme meillä oli mahdollisuus jatkaa vielä hetki viinien maailmassa, sillä seuraavaksi suuntasimme kohti läheistä ravintola La Palettea. Herra Stentz oli ystävällisesti poiminut valikoimastaan gourmet-annostemme yhteyteen sopivat viinit. Niiden kanssa nautimme illan aikana lukuisia annoksia, jotka olivat kuin pieniä taideteoksia.

La Paletten monipuolisen ja herkullisen illallisen päätteeksi piipahdimme vielä herra Stentzin luona noutamassa tilaamamme viinit. Perillä meitä odotti lähestulkoon jouluinen näky: viinihankintamme olivat huolellisesti pakattuina ja kunkin nimellä varustettuna odottamassa lavalla kuin joulupukin reessä... Saimmekin vietyä kallisarvoiset viinihankintamme helposti ja mukavasti kotiin asti.

Alsacen lomamme oli miellyttävä irtiotto arjesta. Aluetta voi suositella etenkin matkailijalle, joka arvostaa vehreitä maisemia, kiireettömyyttä ja tietenkin viinejä. Saimme kaikkialla osaksemme asiantuntevaa ja lämminhenkistä palvelua ranskaksi, saksaksi ja englanniksi. Pienet kylät ja kaupungit olivat hyvin hoidettuja, mutta kuitenkin tunnelmaltaan kursailemattomia. Alsacen muisto lämmittää ja valaisee vielä pitkään talvea kohti taittuvia syysiltojamme.

Asta Järvinen ja Anna-Kristiina Korpihete-----

Alkon valikoimassa Alsace Riesling 2005
Domaine André Stentz
Kuiva valkoviini
Hinta 12,82 €
Alko tuotenumero 008121


 
 

Väkevien tuotteiden tiedot sekä viinikauppa on tarkoitettu vain ammattilaisille

Etusivu | Viinifilosofiamme | Uutiskirje | Omat tiedot | Käyttöehdot