Vin Nature viinitukku Oy • Martinkyläntie 54, PL 165, 01721 Vantaa • Puh (09) 5479 6820 • Fax (09) 5479 6821 • vinnature@vinnature.fi
 • Etusivu Ranskan laatuviinit aidoimmillaan  
Viinit
Viinitilat
Viinikauppa
Esittelyssä
Viinit Alkossa
Ravintolauutuudet
Löydöt ja suosikit
Ajankohtaiset
Viiniklubi
Palaute
Ravintolauutuudet
Artikkelit

Taatusti puhtaita makuja!
Nyt on juhlan aika!
Uutuuksia Languedocista
Uutuuksia Jurasta, Savoiesta ja Bugeysta
Chenin Blanc Les Borderies
Makea Chenin Blanc ja syksyn jälkiruokaherkut
Nyt on Sauvignon Blancin aika!
Raikkaat ja eloisat viinit Ranskan Baskimaalta
Le Sylphe 2011
Saveur de Pommier Méthode Traditionnelle Brut


Arkisto

Saveur de Pommier Méthode Traditionnelle Brut
 
Raikkaampaa siideriä on vaikea löytää!
05/05/2016
 

Gérard Hotte on champagnelainen maanviljelijä. Hänen valtakuntansa sijaitsee Pays Othessa (Etelä-Champagnessa, aivan Bourgognen läheisyydessä). Othe on keltin kieltä ja merkitsee metsää - puut ovatkin Pays Othen rikkaus! Tämä pieni paratiisi huokuu vaihtelevaa, runollista kauneutta. Siellä on kukkuloita, pieniä purosia, tiheitä metsiä, joissa kasvaa jopa tuhatvuotisia tammia ja luonnon ruohokenttiä, joilla kasvaa paljon orkideoja sekä ennen kaikkea lukematon määrä hedelmätarhoja. Pittoreskin maiseman kruunaavat kylien perinteiset maalaistalot.

Siiderikulttuuri on alkanut seudulla yhtä varhain kuin Normandiassakin, eli 1500-luvulla. 1900-luvun alussa, sen jälkeen kun Champagnen viiniköynnökset tuhoutuivat viinikirvan takia, Pays Othen siideri koki todellisen buumin. Ennätysvuonna 1925 tuotettiin yli 31 miljoonaa litraa siideriä! Valtaosa määrästä vietiin Saksaan. Sotien jälkeen suosio hiipui nopeasti noustakseen jälleen uuteen kukoistukseen 1980-luvulla. Tässä siiderin uudessa tulemisessa Gérard Hotte näyttelee merkittävää osaa.

Kotiteollisen siiderin perinne kiteytyy Hotten maatilalla

Hotten suku on ollut maanviljelijöitä, karjankasvattajia ja siiderinvalmistajia neljän sukupolven ajan. Vaikka perintötila oli liian pieni elättämään Gérardin, hän ei halunnut luopua siitä. Niinpä hän päätti jo uransa alussa 80-luvulla alkaa kehittää tilan siiderituotantoa. Gérard oli innostunut Pays Othen perinteistä, joten hän aloitti pitkän restaurointityön istuttamalla kaikkiaan 40:ää vanhaa paikallista omenalajiketta tarhoilleen. Tällä hetkellä Gérardilla on viljelyssä 6 hehtaaria omenatarhoja, joista suurin osa on viljelty vanhaan malliin, eli puut ovat korkearunkoisia ja kasvavat niityllä. Kaupallisissa omenatarhoissa kääpiörunkoisten omenapuiden istutustiheys voi olla jopa 3000 puuta/hehtaari, kun taas niittymäisissä tarhoissa se ei ole juuri suurempi kuin 100 puuta/hehtaari. Tilan vuosituotanto on noin 15.000 pulloa siideriä sekä muita omenapohjaisia tuotteita, mehua, hyytelöä, likööriä, viinietikkaa, viinaa sekä ratafia de cidre -juomaa. Vuonna 1994 Gérard avasi Pays Othen siiderin historiaa valaisevan museon, jossa on mm. ainutlaatuinen kokoelma vanhoja puristimia; esimerkiksi valtava kivinen omenanmurskaaja 1600-luvulta.

Omintakeiset siiderit

Pays Othen mannerilmastossa kasvaneet omenat — ja siten myös siiderin tyyli - ovat aivan erilaisia kuin Normandiassa ja Bretagnessa, jotka sijaitsevat meren äärellä. Omenapuut ovat alkuperältään paikallisia villiomenoita, jotka tuottavat satoa myöhään, mutta ovat vähemmän hallanarkoja keväällä. Niiden persoonallisuus tulee selvästi esille maistettaessa siideriä. Se on paljon vähemmän rustiikki, kirkkaampi väriltään sekä alkoholipitoisempi verrattuna toisiin siidereihin. Pays Othen siideri on kauniin puhdasarominen, erityisen mineraalinen ja hyvän hapokkuutensa ansioista erittäin raikas ja pitkään säilyvä, mikä on sen ainutlaatuinen ominaisuus. Siideri käy valmistusprosessissa kahdesti, ensin tynnyrissä ja sitten pullossa. Parhaiden siidereiden sakka poistetaan ja niihin lisätään liqueur de dosage, täsmälleen kuten samppanjaankin. Tämä kaikki luo Pays Othen siiderille sen tyypilliset piirteet.

Saveur de Pommier Méthode Traditionnelle Brut 2013
Cidre de Pays Othe, Champagne
Ferme Hotte, Corinne ja Gérard Hotte
Kuiva omenasiideri, alkoholia 6,5 %
Luomusiideri
Ravintolamyynnissä (tuotenro 2913)

Samppanjan tapaan työstetty, ainutlaatuinen Pays Othen siideri on kirkas, hedelmäinen, vähätanniininen, siinä on hitunen piikivisiä aromeja mineraalisesta maaperästä ja miellyttävä, kuiva jälkimaku. Hyvä kumppani ruoalle, sillä raikkaampaa siideriä on vaikea löytää!Sopii mainiosti esimerkiksi vähärasvaisten kalojen, kermaisten keittojen, kasvisruokien ja pehmeiden, valkohomepintaisten juustojen kumppaniksi.

 
 

Väkevien tuotteiden tiedot sekä viinikauppa on tarkoitettu vain ammattilaisille

Etusivu | Viinifilosofiamme | Uutiskirje | Omat tiedot | Käyttöehdot